Smaki Teneryfy – dania i napoje, które musisz spróbować

Dzisiaj porozmawiamy o smakach Teneryfy. Podzielimy się z Wami  23 najbardziej typowymi kanaryjskimi potrawami i napojami.

Teneryfa cechuje się  żyzną glebą i bogactwem ryb, dzięki temu oferuje bogate menu, zaczynając od gulaszu, ryb i win, po sery i pyszne owoce. 

Kanaryjskie jedzenie ma swoje korzenie w kuchni hiszpańskiej, z pewnymi wpływami afrykańskimi i latynoamerykańskimi ze względu na położenie i historię wysp. Choć oficjalnie jest to jednolity stan Hiszpanii, spodziewaj się tutaj czegoś więcej niż tylko hiszpańskich tapas czy popularnej paelli. Kuchnia kanaryjska, szczególnie na Teneryfie, prezentuje unikalny wachlarz kulturowy, który rozciąga się od pierwotnych mieszkańców wyspy do XX-wiecznych migrantów kanaryjskich, którzy podróżowali tam i z powrotem z Ameryki Łacińskiej. Dlatego dziś tradycyjne kanaryjskie jedzenie i picie oferuje wyjątkowe doświadczenia smakowe. Najlepiej odkrywać smaki Teneryfy w jej stolicy czyli Santa Cruz, lecz na południu wyspy oraz w małych, lokalnych miejscowościach, również możemy znaleźć bardzo ciekawe propozycje restauracji i lokalnych Guachinche (lokalne knajpy, w których oferowane są tradycyjne domowe potrawy jako dodatek do lokalnego wina).

Oto niektóre z dań i napoi, które warto spróbować na wyspie:

Co warto zjeść i wypić na Teneryfie - 23 potrawy kanaryjskie, które musisz spróbować

#1 Papas Arrugadas

#2 Mojo

Najbardziej znaną kulinarną przyprawą na Wyspach Kanaryjskich są sosy mojo, czerwony lub zielony sos, którego smak i ostrość, mogą zmieniać się od przyjemnego do płonącego, w zależności od preferencji szefa kuchni. Nie zaskakuje, że czerwony jest ostrzejszy, przygotowany przy użyciu papryczki chili i kminku; natomiast zielony mojo jest oparty na pietruszce i kolendrze. Istnieje ponad 20 różnych wersji mojo; każdy szef kuchni spróbuje nadać temu unikalnemu sosu, swój własny styl, ale bardzo niewielu odważy się odejść zbyt daleko od oryginalnego przepisu. Serwowane są z popularnymi papas arrugadas czyli wyżej opisanymi ziemniaczkami.

#3 Sancocho Canario

#4 Puchero Canario 

Gulasz z mięsa i warzyw to pyszny i obfity posiłek z dyni, kapusty, słodkich ziemniaków, wieprzowiny i wołowiny. Co ciekawe, bulion z gulaszu jest odsączany i podawany jako pierwszy, a mięso i warzywa przybywają jako drugie danie.

Jak zrobić puchero? Idziesz na targ, kupujesz jeden produkt z każdego stoiska i wkładasz wszystko do ogromnego gara. Pucheros może obejmować wołowinę, boczek, kiełbaski, żeberka, kurczaka, ciecierzycę, kolby kukurydzy, kapustę, słodkie ziemniaki, cukinię kanaryjską, ziemniaki, fasolę, marchewkę, dynię, a nawet owoce, a także czosnek, szafran oraz różne zioła i przyprawy. To jeden wielki mix smaków, który bardzo syci, dlatego upewnij się, że jesteś bardzo głodny przed zamówieniem puchero. (Niektóre restauracje serwują puchero tylko w niektóre dni)

Gdzie spróbować: Casa Pedro (Calle La Sirena 12) w Las Chafiras to lokalny sekret. Fasada jest niepozorna, a wnętrze jest proste, ale Puchero Canario jest doskonały i ma niesamowitą cenę.

#5 Conejo al salmorejo (królik w sosie)

Pomysł zjedzenia królika wciąż wywołuje dziwne skojarzenia u niektórych turystów, chociaż jest to kolejny dobry wybór dla osób, które lubią, gdy ich mięso jest pełne smaku. Conejo en salmorejo to jedna z klasycznych potraw kanaryjskich. Królik kroi się na kawałki wielkości kęsa i gotuje w bogatym sosie z ostrej papryki, czosnku, białego wina, tymianku, liści laurowych, rozmarynu i papryki.

Conejo en salmorejo jest jednym z bardziej popularnych dań, pochodzi od hiszpańskich imigrantów. Ten marynowany królik został uznany za tradycyjny posiłek na Teneryfie, chociaż jego prawdziwe pochodzenie leży na kontynencie. 

Gdzie spróbować: Bodeguita Canaria (Calle Imeldo Serís 18) w Santa Cruz serwuje wspaniałą wersję w samym sercu stolicy.

#6 Ropa vieja

#7 Gofio

#8 Tapas

Tapas to popularne, hiszpańskie przekąski, które są serwowane w małych miseczkach, często w dużej ilości dla większej grupy osób. Spotykane w barach, w restauracjach jako przystawki lub w tawernach przy winnicach – małe dania, przekąski. Jest to świetny sposób na wypróbowanie kilku lub nawet kilkunastu dań, za jednym razem. W restauracjach można znaleźć bardzo bogatą ofertę tapas, natomiast szczególnie chcielibyśmy Wam polecić następujące mini-dania:

  • Krewetki: Zapiekane i serwowane w niewielkich kamionkowych miseczkach w oliwie z hojnym dodatkiem czosnku.
  • Małże w sosie pomidorowo- czosnkowym
  • Papas Arrugadas (ziemniaczki)
  • Pieczarki w czosnku
  • Pimientos de Padrón (zielone papryczki)
  • Ośmiorczniki 
  • Kalamary
  • Churros de Pescado (rybki w cieście naleśnikowym)
  • Chopitos (małe ośmiorniczki smażone w głębokim tłuszczu)
  • Queso Asado (pieczony lub smażony, wędzony ser kozi)

#9 Bienmesabe

Ten deser to kanaryjska specjalność wykonana z migdałów, jajek, cynamonu i cukru. Tłumaczenie dosłowne brzmi: „dla mnie smakuje dobrze”, więc bienmesabe jest koniecznością dla każdego podróżnika na Teneryfę.

#10 Parrilladas (mixed grills)

Jest to dosyć ciekawy sposób serwowania potraw grillowanych, lecz za każdym razem może być złożony z całkowicie różnych składników. Parrilladas to góra grillowanego mięsa, ryb lub owoców morza, może być niesamowitym, wartościowym daniem, ponieważ nie są drogie w wielu tradycyjnych restauracjach, a otrzymujesz ogromną górę jedzenia. Ta porcja  ryb i owoców morza dla dwojga, może spokojnie starczyć dla czterech osób. Dzielenie się parrilladami to towarzyski sposób spożywania posiłków, a także dobry sposób na zjedzenie różnych lokalnych przysmaków.

Dzięki wielu przepisom na Wyspach Kanaryjskich każdy lubi dodawać własny akcent (element abuela), więc to, co trafi na talerz, może się nieznacznie różnić w zależności od restauracji.

#11 Cherne 

Cherne to kolejna bardzo popularna lokalna ryba i jest dobrym wyborem dla każdego, kto lubi mięsiste białe ryby, takie jak dorsz, gdzie nie musi spędzać połowy posiłku, wyciągając ości z ust. Najlepiej podaje się z papas arrugadas, mojos i sałatką. W przeciwieństwie do papugoryby podawanej w całości, cherne występuje w postaci filetów i jest naprawdę smaczna. Możesz zjeść naprawdę tanio, bardzo dobrą rybę. Podawana w większości restauracji.

#12 Vieja (papugoryba)

Vieja to paugoryba, która jest jedną z najpopularniejszych ryb na Wyspach Kanaryjskich, zasłużenie, ponieważ jest pyszną rybą, szczególnie w połączeniu z odpowiednimi papas arrugadas i mojo verde. Serwowana w całości.

#13 Potaje de berros (rukiew wodna)

Jest to po prostu smaczna zupa zrobiona głównie z rzeżuchy czy też rukwie wodnej. Teoretycznie powinna to być dobra opcja wegetariańska, lecz czasami może zdarzyć się, że jest na bazie bulionu z mięsa. Zupa jest naprawdę smaczna i bardzo pożywna.

#14 Rancho Canario 

Jest to zupa kanaryjska, przypominająca trochę gulasz, gdyż jest bardzo gęsta i bogata w różne składniki takie jak: ziemniaki, cieciorka, makaron a la spaghetti, czosnek, papryka, por, przyprawy. Serwowana z bułką lub chlebem potrafi nasycić na cały dzień. 

Najlepszą Canarian Soup jedliśmy w Garachico w restauracji: Casa Juan, Calle Francisco Martinez de Fuentes 7. Jest to lokalna tawerna z domowym jedzeniem w bardzo niskich cenach. Koszt zupy to zaledwie 2,50€. Spróbujesz tam większość typowych, kanaryjskich dań, opisanych wyżej.

#15 Carne de cabra (kozie mięso)

Kolejna typowa potrawa z kanaryjskiego mięsa. Szczególnie znane na wyspach Fuerteventura, La Gomera, El Hierro i Teneryfie, gdzie hodowla kóz zawsze miała silniejszą tradycję.

Dla każdego, kto chce skosztować najpopularniejszych potraw na Teneryfie, koza jest jednym z obowiązkowych mięs Wysp Kanaryjskich i można ją znaleźć w większości tradycyjnych menu. 

Ma naprawdę intensywny smak i jest dość złożonym daniem do przygotowania. Serwowana z frytkami lub ziemniakami i sałatką.

#16 Arepas

Popularne wśród lokalnych, placki kukurydziane z nadzieniem, a la pita. Arepas to rodzaj wypieku małych placków, na bazie mąki kukurydzianej. Ciasto powstaje z tejże mąki, wody i soli, niektórzy dodają trochę mleka i jajko. Smażone na głębokim tłuszczu, lub zapiekane lub grillowane, a następnie uzupełniane różnym nadzieniem od typowo wegetariańskich po mięsne i rybne. Nasze ulubione to nadzienie z pasty z tuńczyka. Warto spróbować Arepas w jednej z lokalnych knajp czy też kawiarni (w restauracjach rzadko podawane), ponieważ są to bardziej “kanapki” serwowane w roli przekąski lub śniadania, lecz naprawdę syte nawet na lunch. My po zjedzeniu jednego placka Arepa nie musimy już jeść obiadu. Polecamy, ponieważ są naprawdę smaczne, syte i bardzo tanie (ok 2,50 euro za sztukę)

#17 Cazuela de Pescado (rybne casserole)

Zamiast szukać paelli, która choć często nie jest kanaryjska, jest często spotykana w menu, szczególnie w kurortach, spróbuj cazuela de pescado. Potrawa nie jest tak popularna jak mięsisty odpowiednik puchero i jest alternatywnym sposobem na spróbowanie lokalnych ryb, które różnią się od typowego podejścia do grillowania lub smażenia. Ryby i owoce morza używane w cazuelach mogą się różnić, ale każde danie jest naprawdę smaczne i ciekawe!

#18 Sery 

Chociaż wyspy nie są znane ze swoich deserów, warto spróbować ich wyboru.

Wytwarzane tradycyjnymi metodami, w większości są to sery kozie, choć bywają również owcze lub mieszane, każda wyspa ma swój własny, charakterystyczny dla niej specjał. Poniżej kilka sztandarowych przykładów:

Majorero  – jeden z najbardziej znanych serów kozich z Wysp Kanaryjskich pochodzi z Fuerteventury, wielokrotnie wybierany jako najlepszy ser na świecie, posiada charakterystyczną czerwonawą skórkę (za sprawą papryki) oraz słodko-kwaśny środek.

Flor de Guia – owczy ser z Gran Canarii o żółtawej skórce i kremowym, lekko gorzkawym miąższu. Został nagrodzony złotym medalem podczas światowych nagród za sery w 2003 roku w Londynie. Wyprodukowano go w północno-zachodniej części Gran Canarii z mieszanki mleka krowiego i owczego.

Palmero – wędzony ser z surowego mleka koziego z La Palmy i jest powszechnie znany w całej Hiszpanii.

Queso Herreño – kozi ser z El Hierro

Conejero – ser kozi z Lanzarote, wyjątkowy smak zawdzięcza szczególnym cechom pastwisk (w tym ziołom), na których wypasane są owce.

#19 Wina

Najlepiej strzeżoną tajemnicą Teneryfy jest wino. Górzysty krajobraz wyspy i bogata w minerały gleba od wieków kwitną winnice, wytwarzając doskonałą suchą i kwaśną biel oraz łatwą do picia czerwień. Na wyspie znajduje się wiele winnic, które oferują degustacje win. 

Niektóre z najlepszych to Bodegas Monje (Camino Cruz de Leandro 36) i Vinedos Angola (C Gral 7).

Winnice:

  • Casa del Vino La Baranda – muzeum wina, restauracja i pokoje z przekąskami w wiejskim domu, pośród winnic na północnej Teneryfie 
  • Bodegas Monje– jedna z najbardziej cenionych winnic na Wyspach Kanaryjskich. Felipe Monje to najnowsza generacja z długiej linii producentów wina, która produkuje jedne z najlepszych win z Wysp Kanaryjskich.

#20 Barraquito

To bardzo popularna kawa, wywodząca się z Teneryfy. Barraquito występuje również pod nazwą „Cafe leche y leche” czyli nic innego jak kawa z mlekiem i mlekiem skondensowanym. My ją nazywamy “kawa z prądem”, ponieważ jest serwowana z likierem. Barraquito zawiera w składzie expresso, spienione mleko, mleko skondensowane, cynamon, skórkę cytryny i likier 43 (licor 43) lub likier kawowy Tía MaríaUproszczoną wersją kawy barraquito jest café leche lecheczyli kawa ze spienionym mlekiem i mlekiem skondensowanym (wersja bezalkoholowa). Ta niezwykle słodka kawa, naprawdę “daje kopa” ! Będąc na Teneryfie, musisz koniecznie spróbować tej niezwykle pysznej kawy!

Prosty przepis na domowe Barraquito (200ml) :

  • 1 shot espresso
  • 2 łyżki mleka skondensowanego, słodzonego
  • 1-2 łyżki likieru 
  • spienione mleko 
  • kawałek skórki z cytryny i ewentualnie skórki z pomarańczy
  • szczypta cynamonu

Do szklanki wlać mleko skondensowane, dodać likier oraz wlać gorące, spienione mleko, aż do brzegów szklanki. Dodać shot kawy, uważając żeby poszczególne warstwy się nie połączyły. Na końcu dodać skórkę z cytryny i posypać cynamonem.

#21 Owoce

Będąc na Teneryfie, koniecznie spróbuj soczystych, dojrzałych owoców! Dla zdrowszej alternatywy wybór świeżych owoców dostępnych przez cały rok na archipelagu jest oszałamiający. Fenomenalny klimat jest idealny do uprawy odmiany tropikalnej, która powoduje eksplozję kolorów w alejkach supermarketów. Słodki kanaryjski banan jest prawdopodobnie najbardziej rozpowszechniony, ale nie zapominaj o brzoskwiniach, papajach, ananasach, mango, melonach i owocach opuncji .

#22 Miód z palm kanaryjskich

Miód Palmowy jest rzadszy i ciemniejszy niż miód pszczeli, pozyskiwany z palm. Jest to rodzaj syropu pozyskiwanego z serca palmy daktylowej na Wyspach Kanaryjskich. Dzięki intensywnemu smakowi i ciemnemu kolorowi jest używany do wyrobu wielu typowych deserów Archipelagu.

Jeśli chodzi o jego produkcję, mieszkańcy wysp kanaryjskich, wspinają się na szczyt palm, aby zdobyć guarapo: muszą przeciąć górne liście, aby zmniejszyć warstwy, aby sok mógł zostać skierowany na zewnątrz palmy. Po zebraniu płynu gotuje się go przez powolne gotowanie, aż do uzyskania miodu palmowego.

Miód jest naprawdę dobry i bardzo zdrowy. Możesz go kupić będąc na wycieczce na Masce lub w niektórych sklepach spożywczych na Teneryfie.

#23 Sangria

Kiedy idziesz na lunch do knajpy kanaryjskiej, warto rozpocząć degustację dań, właśnie od zamówienia dzbanka pachnącej owocami Sangria. Podstawowy skład tego magicznego napoju to czerwone wino + liker (koniak, cava) + owoce (cytryna, jabłko, truskawki, banany, pomarańcze….) + cukier + lód = orzeźwiająca mieszanka wybuchowa. Nazwa „Sangria” pochodzi od hiszpańskiego słowa „sangre” oznaczającego krew, bo taki właśnie kolor ma ten drink. Skład podstawowy jest taki jak powyżej, ale każda rodzina restauracja posiada swój własny sekretny przepis na przygotowanie unikatowej wersji. I faktycznie jedna Sangria drugiej nierówna. Czasem przypomina smak kompotu i jest bardzo zdradliwa, gdyż można wypić jej (za)dużo i nagle zorientować się, że jesteśmy nie trzeźwi 😉

Mamy nadzieję, że te 23 pomysły na spróbowanie smaków Teneryfy, przekonało Cię do tego by przylecieć tu na swój kolejny urlop i wypróbować przynajmniej klika z nich. Oczywiście lista jest dużo dłuższa niż tylko 23 dania i napoje, które warto zjeść i wypić na Teneryfie, ale naszym zdaniem, te propozycje zasługują na wyróżnienie w pierwszej kolejności.

A czy Ty masz inne propozycje kulinarno-smakowe z Teneryfy? Daj znać w komentarzu poniżej, co już próbowałeś, lub co proponujesz nam spróbować, czego nie ma na naszej liście.

Znajdź nas w Social Media

Najlepsze wycieczki na Teneryfie:

6 thoughts on “Smaki Teneryfy – dania i napoje, które musisz spróbować”

  1. Bardzo smakowało mi danie z ośmiornicy na zimno gdy byłam w Masce ,ale nie mogę nigdzie znaleźć przepisu 🙁

    1. W większości przypadków jedzenie w takich miejscach wiąże się z recepturami na dania, których nie można nigdzie indziej spotkać. Najlepszą ośmiorniczkę jaką próbowaliśmy, dostaliśmy w restauracji Il Vecchio w Costa Adeje. Polecamy jak będziecie znowu na Teneryfie:)

Leave a Reply